workshop

Tekenen- en Schilderen onder individuele begeleiding.

In de teken- en schildercursus van de maandagmiddag, dinsdag- en woensdagavond, ben je vrij om onder individuele begeleiding je eigen favoriete onderwerp en materiaal te gebruiken. Als docent zal ik ieders eigen stijl en voorkeur leren kennen en helpen bij de verdere ontwikkeling hiervan.

Een tekening/schilderij is in de eerste plaats, los van wat het voorstelt, materiaal op een plat vlak. Dat wil niet zeggen, dat een tekening/schilderij abstract moet zijn, of dat de voorstelling er niet toe doet. Want de voorstelling, het onderwerp is evenzeer onderdeel van een tekening/schilderij. Maar om het te waarderen, te bekijken of te beschrijven, is de voorstelling maar één aspect. Dan gaat het ook om de manier hoe kleur, lijn, vlak, licht/donker, compositie, textuur, beelduitsnede zijn gebruikt. Versterken ze de voorstelling? Hoe geef je vorm aan het beeld wat je in je hoofd hebt? Hoe leidt je de toeschouwer door het beeld? Kan je het ene veranderen, om het andere te versterken? Elke cursist heeft een eigen voorkeur; de één wil graag losser worden en verschillende stijlen uitproberen. Een ander wil juist zo precies mogelijk tekenen/schilderen met veel detail in een verfijndere stijl. Ontdekken op welke manieren je met kleur kunt omgaan, of juist zoeken naar een balans tussen abstractie en figuratie. Het accent zal vooral liggen op de persoonlijke ontwikkeling en het proces. Iedere cursist wordt hierin zowel in technisch als in creatief opzicht begeleid.

Een les begint met een inleiding waarin bijvoorbeeld een kunstenaar, stroming of genre het onderwerp is. Daarnaast bespreken we algemene, objectieve beeldelementen, zoals verschillende compositievormen, kleurgebruik, licht en donker en lijnvoering. Ook het werk van de cursisten komt aan bod en wordt op geregelde momenten gezamenlijk besproken en becommentarieerd. De technische kanten van het schilderen zoals het gebruik van olie- of acrylverf, aquarel of tekentechnieken, worden besproken. Kwastgebruik, onderschildering, glaceren en afwerking(vernis) komen aan de orde.

Kosten: 10 lessen - € 195.-, incl. koffie/thee

 

maandagmiddag

12, 19, 26 september                   10 , 24,  31 oktober                        7, 14, 21, 28  november         

Tijd: 13.30 – 16 uur

dinsdagavond

13, 20, 27 september                      4, 11, 25 oktober                               1,  8, 15, 22 november

Tijd: 19.30 – 22 uur

woensdagavond

14, 21, 28 september                      5, 12, 26  oktober                           2, 9, 16, 23 november

Tijd: 19.30 – 22 uur

Materiaal:

Materiaalkeuze is vrij, mocht u materiaal willen leren kennen dan is dit tijdens de lessen te gebruiken. Gedurende de lessen kunt u uw favoriete materiaalkeuze maken  waarna u het zelf kan aanschaffen. De papierladekast bevat verschillende soorten teken- aquarel- en pastelpapier welke u eventueel tijdens de lessen kan aanschaffen.